Havana

De ontreddering herhaalde zich. Drie, vier keer kaatsten haar hulpkreten tegen de betonnen muren voordat ze door de stilte werden opgeslokt. Ze veegde de tranen van haar gezicht en probeerde opnieuw de wanhoop uit haar lijf te schreeuwen. ‘Laat me gaan! Maak me los!’

Hannahs leven lijkt in balans wanneer de machtige en in kunstkringen gevreesde Simon Salomons haar schildertalent ontdekt. Haar carrière raakt in een stroomversnelling, maar de zoete smaak van het succes verbittert op slag als Hannah na het plotselinge overlijden van haar moeder noodgedwongen terugkeert naar haar geboortedorp, het strenggereformeerde Duinwijck.
Haar terugkeer ontgrendelt deuren die ze jarenlang angstvallig heeft dichtgehouden. Tegen wil en dank wordt ze geconfronteerd met de leugens, trauma’s en duistere mysteries uit haar verleden. Hannah zou het dorp het liefst zo snel mogelijk weer de rug toekeren, maar haar obsessies en seksuele fantasieën schreeuwen om verklaringen. Haar zoektocht naar antwoorden leidt via een reeks huiveringwekkende ontdekkingen naar een bloedstollende ontknoping.
Welke geheimen houden zich schuil achter de duinen van Hannahs geboortedorp? Wat is er drie decennia geleden werkelijk in Duinwijck gebeurd?

Specificaties

Havana
> Auteur: Jeroen Guliker
> Paperback:  € 17,95   > bestellen
> E-book:         € 7,99     > bestellen
> Genre: Literaire Thriller
> Taal: Nederlands
> Aantal pagina’s: 302

Paperback:
> Uitgever: Credo Uitgevers
> ISBN: 9789081761314
> Afmeting: 220x215x140 mm
> Druk: Eerste druk (2013)
> Jaar van eerste uitgave: 2013

E-book:
> Uitgever: De Crime Compagnie
> ISBN: 9789461092557
> Jaar van uitgave: 2017

Leesfragment

Hoofdstuk 1    |    > Hannah Thijssen had haar moeder vijf dagen geleden voor het laatst gesproken. Via de telefoon, want voor een bezoek aan haar ouderlijk huis had ze geen tijd gehad. Nu stond ze aan haar graf en verborg ze haar verdriet achter een donkere zonnebril. Ze luisterde met een hart vol spijt naar de afscheidspreek van de predikant en vermeed de blikken van de aanwezigen, die zich rijendik rond de laatste rustplaats hadden verzameld. De enorme belangstelling had haar niet verbaasd. Haar moeder was altijd een trouw en stichtelijk lid van de hervormde gemeenschap geweest. In een gesloten en gereformeerd dorp als Duinwijck was devotie het belangrijkste criterium, de enige norm die uiteindelijk bepaalde hoeveel dorpelingen de overledene een laatste groet kwamen brengen. De opkomst op je begrafenis als graadmeter voor je godzaligheid, het was een verwerpelijke waarheid die Hannah de rillingen bezorgde. Ze had die levenslange en onvoorwaardelijke toewijding nooit begrepen. Met alles wat haar moeder had meegemaakt, was ze het geloof altijd trouw gebleven – maar voor wie? Wat had het haar gebracht, behalve een begraafplaats vol uitgestreken…   > lees verder (.pdf)

Boektrailer

Rode oortjes van erotische thriller

Na 50 tinten grijs dachten we wel wat gewend te zijn; de erotische thriller Havana van Jeroen Guliker bezorgt ons alsnog rode oortjes. In Havana komt de carrière van kunstenares Hannah in een stroomversnelling als de machtige Simon Salomons haar talent ontdekt. Door het plotselinge overlijden van haar moeder wordt Hannah gedwongen om terug te keren naar haar geboortedorp. Maar zij heeft niet voor niets al op jonge leeftijd het streng gereformeerde Duinwijck de rug toegekeerd.
Terug in het ouderlijk huis komen herinneringen boven die ze angstvallig had weggestopt. Simon Salomons, die niet alleen liefde voor haar kunst toont, maar ook gehecht raakt aan Hannah zelf, wordt onverwacht meegetrokken in haar verleden. Het noodlot brengt de twee aparte verhaallijnen bij elkaar. En dan blijkt alles nog erger dan verwacht. Ondanks de afleiding van de erotische scènes schrijft Jeroen Guliker een soepel lopende thriller, waarvan de afloop niet te raden valt. Maar juist door die scènes wordt duidelijk wat de drijfveren van hoofdpersoon Hannah zijn. En zonder haar had dit verhaal waarschijnlijk niet geschreven kunnen worden.
Ondanks de zorgvuldigheid in opbouw en uitwerking van de plot blijft er één los draadje hangen. De dodelijke tentakels van kunstkenner Simon Salomons lijken in het niets opgelost. Maar misschien heeft Guliker dat express gedaan om de deur op een kier te houden voor een mogelijk vervolg? Laten we het hopen.
> Ronneke van der GenugtenDe Telegraaf / Vrouw, januari 2014

Juiste balans tussen spanning, misdaad en erotiek

Jeroen Guliker (1966, Haarlem) schreef eerder al enkele romans, en in 2011 verscheen zijn eerste literaire thriller, Verborgen Vrucht, die zeer goed werd ontvangen en genomineerd werd voor de Crimezone Awards 2012. Havana is zijn tweede literaire thriller.
Na het overlijden van haar moeder besluit Hannah terug te keren naar haar geboortedorp, het streng gereformeerde Duinwijck. Het dorp dat ze ooit de rug toekeerde en waar ze nog steeds slechte herinneringen aan heeft. Hannah wil het liefst zo snel mogelijk haar moeders huis verkopen en alle banden verbreken. Tot ze een mysterieus bericht ontvangt, dat ze niet zomaar kan negeren. Wat heeft er zich jaren geleden afgespeeld in Duinwijck? Welk geheim houdt zich schuil? Hannah gaat op zoek naar de waarheid.
Havana van Jeroen Guliker is een buitengewoon spraakmakende thriller, waarin zowel het geloof als de erotiek een immens grote rol spelen. Een krachtig boek vol tegenstellingen, dat voortdurend grenzen opzoekt en ze waar mogelijk ook verlegt. Absoluut geen dertien-in-een-dozijnthriller, maar een uniek verhaal waarin de strenge geloofsovertuiging van de gemeenschap net zo overtuigend gebracht wordt, als de opzienbarende erotische fantasieën en belevenissen van hoofdpersonage Hannah.
‘Een goed begin is het halve werk’ moet Jeroen Guliker gedacht hebben toen hij de lugubere maar ijzersterke proloog van Havana schreef. Terwijl je als lezer nog licht nasiddert, start het verhaal met het voorstellen van de personages. Havana kent veel personages, maar het draait in hoofdzaak om kunstenares Hannah. Haar karakter is opvallend goed uitgewerkt en zeer geloofwaardig neergezet. Tijdens het lezen van het verhaal leer je haar, mede dankzij haar schilderijen, steeds beter kennen. Juist het gebruik van de schilderijen is een hele leuke, maar vooral originele manier om een personage meer diepgang te geven. Een goede en bijzondere stap van Jeroen Guliker.
De plot is redelijk sterk. Het is interessant om over het leven van Hannah te lezen en steeds iets meer te ontdekken over haar verleden. Op verschillende manieren ontvang je de informatie. De terugkeer naar haar geboortedorp Duinwijck brengt diverse herinneringen met zich mee en de ontmoetingen met haar oude dorpsgenoten zorgen in de meeste gevallen voor onrust. De ongemakkelijke sfeer die hierdoor ontstaat is duidelijk voelbaar. De talloze erotische uitspattingen die het verhaal kent en de gedetailleerde beschrijvingen van het liefdesspel zijn puur en onvervalst, een erotische thriller waardig.
Naast deze erotische spanning bevat Havana ook ouderwets angstaanjagende spanning. Spanning die we niet kunnen missen in een echte thriller. Meerdere schuingedrukte hoofdstukken in het boek zijn een aanvulling op de eerder genoemde lugubere proloog. Deze hoofdstukken zorgen voor een verhoogde hartslag en koude rillingen. De juiste balans tussen spanning, misdaad en erotiek is gevonden. De schrijfstijl van Jeroen Guliker is prettig, aangenaam en vlot wat zorgt voor ultiem leesplezier.
Havana lezen betekent 300 bladzijden lang genieten van de schrijfkunsten van Jeroen Guliker. Een aanrader als je niet terugdeinst voor een beetje erotiek.
> Brigitte van Duijn, Hebban, december 2013

Spannend tot de laatste pagina

Hannah, een Nederlandse galeriehoudster, probeert als schilderes ook voet aan wal te krijgen in het Amerikaanse milieu. Haar agent blaft haar af, beveelt haar en toont geen mededogen waardoor ze afknapt op zijn egoïsme en hem wil ontslaan. Tot hij op een dag zijn masker laat vallen en ze zijn aantrekkingskracht tot verliefdheid voelt groeien. Toch wil ze niet te vlug toegeven omdat ze in haar jeugd in een streng gereformeerde gemeenschap trauma’s heeft opgelopen, ook met het gemis van haar al meer dan dertig jaar verdronken broer en zuster. Nu wordt ze, bij het openen van het testament van haar plotseling pas overleden broer, in alle hevigheid terug gesmeten naar haar leven in Nederland, gaat ze terug en wordt haar leven bedreigd.
Deze tweede thriller van Guliker is gekaderd als een erotische thriller met veel expliciete SM waarbij Hannah een na een haar frustraties (geloof, verleden, misbruik) van zich af probeert te schudden. Goed geschreven, zeer hevig en na een ietwat trager begin, spannend tot de laatste pagina. Normale druk.
> C. Vandenbroucke, NBD Biblion, februari 2014