Niet voor tere zieltjes 2

Na het succes van Niet voor tere zieltjes kon een vervolg natuurlijk niet lang op zich laten wachten. Ook in deel 2 krijgt alles en iedereen er genadeloos van langs. Bankhangende pubers, radio-dj’s met moeilijke brillen, het kakkersduo Rody en Olivier, facebookers die alles wat ze eten fotograferen en op hun tijdlijn plaatsen, oma’s van 34 uit Amsterdam-Noord, hypocriete Amerikanen, Haarlemse muggen, Dries Roelvink, Nico Dijkshoorn en een keur aan andere bekende Nederlanders, ze komen allemaal aan de beurt.
Gewapend met een messcherpe pen en een razendsnelle schrijfstijl geeft Guliker zijn ongezouten mening over zaken als vrijgezellenfeesten, Ikea-bezoek, wachtgeld, seks in zijn boeken, wel of geen schaamhaar en de Alle 13 Goed-verzameling van zijn ouders.
Humor en herkenning lopen als een rode draad door de columns en korte verhalen. Als je geen moeite hebt met keiharde zelfspot, venijnig cynisme en humor op het randje, zal dit boek je van een bescheiden glimlach via voorzichtig gegrinnik naar een bulderende schaterlach voeren.

Specificaties

Niet voor tere zieltjes 2
> Auteur: Jeroen Guliker
> Paperback:  € 14,95   > bestellen
> E-book:         € 7,99     > bestellen
> Genre: Columns & korte verhalen
> Taal: Nederlands
> Aantal pagina’s: 215

Paperback:
> Uitgever: Credo Uitgevers
> ISBN: 9789081761345
> Afmeting: 200 mm
> Druk: Eerste druk (2016)
> Jaar van eerste uitgave: 2016

E-book:
> Uitgever: De Crime Compagnie
> ISBN: 9789461092786
> Jaar van uitgave: 2017

Leesfragment

Hoofdstuk 1 – Zelfbevlekking    | >    Het is inmiddels een vertrouwd beeld. Matthijs die in zijn iets te strakke maatpak met zijn armpjes over elkaar om klokslag zeven uur naar de autocue staart terwijl hij in het tempo dat we van hem gewend zijn de namen van de gasten van vanavond de huiskamers in spuwt. Ik heb de helft niet verstaan, maar als geoefend kijker weet ik dat ik niets heb gemist. Het is immers een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de presentator zojuist dezelfde namen als altijd heeft opgelepeld.
Als Prem Radhakishun in beeld verschijnt haal ik zelfgenoegzaam mijn gelijk en weet ik zeker dat ik de aflevering van vanavond niet ga uitzitten. Ik trek die schreeuwlelijk nu eenmaal niet. Ik ben allergisch voor zijn meningen, word onpasselijk van zijn spraakgebrek en krijg rooie vlekken in mijn nek van zijn dominante aanwezigheid. Nog niet zo lang geleden maakte hij volkomen ongefundeerd een tv-recensent van de Volkskrant uit voor…   > lees verder (.pdf)

Ultrascherp en humoristisch

Onder de titel ”Niet voor tere zieltjes” verscheen in 2015 een fraaie bundel met columns en korte verhalen van Jeroen Guliker. In 215 bladzijden op klein formaat schreef hij in razende vaart over de meest uiteenlopende onderwerpen, altijd kritisch, altijd scherp en altijd met onderkoelde humor. Venijnig en fors aangezet taalgebruik schuwde de schrijver geenszins.
“Niet voor tere zieltjes 2” verscheen recentelijk en is een waardige opvolger van het eerste deel. Het boek bevat in wederom (toevallig?) 215 bladzijden 29 uitgedijde columns die veelal het formaat van een kort verhaal hebben. Daarin neemt Guliker op niet mis te verstane messcherpe wijze alles en iedereen de maat. De meest diverse onderwerpen passeren de revue. DWDD, Facebook, Dries Roelvink, Sylvana Simons, Wassila Hachchi, een bijzonder lemma uit Wikipedia, Nico Dijkshoorn en andere onderwerpen van velerlei aard worden op de korrel genomen. Tussen alle ironie en licht sarcasme staat onder de titel “Waanzin” een indrukwekkende serieuze column over de vreselijke aanslag in Parijs.
Guliker bezigt een ongekende snelheid in zijn stukken, en tóch zijn ze steeds gemakkelijk te volgen. Dat komt doordat zijn taalgebruik zeer toegankelijk en samenhangend is. Het is hier en daar wel op het randje. Maar het hangt er uiteraard van af welke norm de lezer aanlegt. Voorop staat dat ironie bij de schrijver de boventoon voert, en dan moet je wat kunnen hebben. Het is waarlijk continu genieten bij Guliker. Hij maakt de al bekende flaptekst volledig waar: “Als je geen moeite hebt met keiharde zelfspot, venijnig cynisme en humor op het randje, zal dit boek je van een bescheiden glimlach via voorzichtig gegrinnik naar een bulderende schaterlach voeren.”
Het boekje is uitermate geschikt om de gedachten eens flink te verzetten. Het is ook voor minder harde zieltjes amusement van de bovenste plank. “Niet voor tere zieltjes 2” krijgt vanwege de messcherpe analyses en het wederom weergaloze supersnelle en vlekkeloze taalgebruik van Guliker (net als deel 1) vijf sterren!
> Charles KuijpersBoeken- en leesclub De Perfecte Buren
, 20 juli 2016 / waardering: 5 sterren (5/5)

Een waardige opvolger

In ‘Niet voor tere zieltjes 2’ neemt Jeroen Guliker (1966) opnieuw zijn messcherpe pen ter hand.
In dezelfde stijl als in ‘Niet voor tere zieltjes 1′ gaat hij tekeer tegen alles wat hem irriteert en fascineert: van Facebook tot wachtgeld voor Tweede Kamerleden, en van De Wereld Draait Door tot de zwartepietendiscussie. Opnieuw zijn de stukjes hard qua toon en inhoud, wordt er op de man gespeeld en is er aan grofheid geen gebrek. Daar staat tegenover dat de columns en korte verhalen in dit tweede deel wat beknopter en meer to the point zijn. Guliker doseert zijn snoeiharde kritiek en raakt niet langer verstrikt in zijn eigen tirades, waardoor de vaart erin blijft. Bovendien wordt er naast afgekraakt ook opgehemeld. Zo verdient Haarlem een ware lofzang en moet Guliker na een ontmoeting met een BN’er die hij jarenlang door de mangel haalde toegeven dat de beste man dat toch niet verdiend heeft. Al met al is dit tweede deel een waardige opvolger van ‘Niet voor tere zieltjes’. Ook voor lezers van Youp van ’t Hek en Herman Brusselmans.
> Suzan Enzerink, NBD Biblion
september 2016